Dagbok
S*Ruffle's Aretha Franklin-kull
Födda 14 januari 2005

2005-04-23

En stor dag i Jimmys liv! Det hela började egentligen igår, med badning och packning. En hel sjösäck med grejor packades - filt, stamtavla, matskål, mat, leksaker och allt man kan behöva. Både Jimmy och matte var helt slut när kvällen kom..........

Sedan var det en tidig morgon för matte, dvs normal tid för Jimpa på morgonen. Upp och äta frukost och lasta bilen och Jimpa fick dela transport med tant Jindra. Sedan bar det iväg till Linköpings kattklubbs klubbmästerskap i Folkets Park i Linköping.
Ojojoj, sa Jimpa - vad mycket tvåbeningar och vad många katter! En del såg jättekonstiga ut och hade nästan inget hår, en del var jättestora och såg farliga ut och sedan fanns det en del som såg precis ut som katter ska göra (som Jimpa alltså..............). Vicken tur att både tant Jindra, tant Nina och tant Blå var med. Åsså matte och husse förstås.
Efter en stund kom det några som Jimpa kände igen lite - en tant och farbror som verkade jättesnälla och bar omkring och gullade jättemycket. Mysigt sa Jimpa! Gamla matte sa att det var dem som Jimpa ska flytta till. Mjaa, sa Jimpa - det verkar väl helt OK............har de glass?

Sedan fick gamla husse bära Jimpa upp till en tant vid ett bord som klämde och kände på Jimpa. Aha, sa Jimpa - det måste vara en veterinär då! Nähä, sa gamla matte - den här tanten kallas domare. Men tanten var iallafall snäll och sa att Jimpa blev 1:a och var jättefin. Sedan blev det rosett på buren och lite gott att äta och leksak. Tja, det här kan man väl göra fler gånger då, sa Jimpa! Sedan sov Jimpa gott hela eftermiddagen....................

På kvällen fick Jimpa åka med sin nya husse och matte hem till Oxelösund, och som han är en duktig och fin kille, gick allt bra och det nya hemmet har både trevliga människor, sköna sängar, glass och dubbeltoa. Helt OK tycker Jimpa! Gamla matte och husse dränkte sina sorger i vin. Lillan saknade brorsan i fotbollsmatchen på kvällen, men husse och matte var ganska duktiga på att lattja med bollen också...............................

2005-04-19

Idag har det hänt grejor i Jimmys och Lillans lugna tillvaro - veterinärbesök.................
Jimmy blev undersökt från nos till svanstipp av veterinären och fick med beröm godkänt! ALLA på Djursjukhuset gullade och tyckte att båda var sååååå sööta!!!
Lillan blev också undersökt från nos till svanstipp och allt var bra sa veterinären. Dessutom stack veterinären Lillan i nacken med en otäck spruta, men det var ingen match för en "tuff brud i lyxförpackning".
Sedan fick vi åka hem och berätta ALLT för tanterna här hemma och de var vederbörligen imponerade av småttingarnas bravader :-)

2005-04-15 Rapport från Zoom och Feelgood som har anlänt lyckligt och väl till sitt nya hem!
Zoom gillade inte att vara instängd i en transportväska, utan underhöll alla medpassagerare på planet med sång under 2,5 timmars tid...............:-)
I nya hemmet finns många spännande saker och en mysig säng där man kan sova gott. De kommer att ha mycket att upptäcka och lära sig framöver. Tass- och Nospussar våra små gullefjun! Foton från nya hemmet kommer så småningom.
2005-04-14

Flyttdags för Zoom och Feelgood. Deras nya familj kom och vi tror att ömsesidigt tycke uppstod...........:-) Det lektes och filmades och gosades så att vi glömde maten, men så småningom blev det iallafall en hastig lunch och gossarna kunde vila sig en liten stund. Framåt eftermiddagen fick de flytta in i sina nya transporväskor för den långa resan till Stockholm fvb till Frankrike.
Lycka till i stora vida världen våra små Sagogryn!

På kvällen fick vi depressionsäta praliner hos goda vänner...........
Lillan och Jimmy leker med varandra och verkar inte sakna sina bröder så mycket. Mamma Hanja och extramamma Jindra vankar lite av och an och ligger gärna nära. Jimpa blev ordentligt tvångsslickad av Jindra så pälsen höll på att ryka all världens väg..........................

2005-04-13

Stor fotosession på altanen idag.................Hela familjen engagerad i att hålla fast lakan, skramla med vippor, leta efter kattungar under bord och fåtöljer, jaga efter bortblåsande filtar.......................Till slut blev det iallafall några bra kort på gänget, men det blev många misslyckade också...............det här t ex:

2005-04-07

Idag fick killgänget åka bil. Ända till Djursjukhuset - jättespännande! Där fanns det konstiga, stora, lurviga saker som sa VOV! Knepigt tyckte både Zoom, Feelgood och Jimpa!
En farbror klämde och kände och tittade i munnen och lyssnade på hjärtan med stetoskop. Sedan var det dags för vaccination och chipmärkning för Zoom och Feelgood som ska resa utrikes. Allt gick väl och ingen av grabbarna sa ifrån utan skötte sig alldeles utmärkt.
Zoom och Feelgood fick också egna pass - riktigt snygga faktiskt! Blå med massor av sidor där man kan fylla i vaccinationer och annat + plats för foto på en särdeles snygg katt :-)
När vi kom hem stod Lillan i hallen och tycktes säga: "Ha, det kan ni gott ha brorsorna! Jag har mumsat upp all nötfärsen medan ni var borta!"

2005-04-03

BAD!!!!! Uhhh, vad läskigt tyckte alla till en början, men efter en stund var det riktigt njutbart tydligen för antalet tassar minskade från 16 till normala 4 och det mesta av vattnet höll sig kvar i tvätthon...................

Efter badet sprang alla 4 direkt till husses och mattes säng för att skaka, slicka och rulla sig.....................varför en säng är bättre än ett frottébadlakan återstår fortfarande för matte att ta reda på................

Så här såg Feelgood ut efter badet, efter att det mesta blöta hamnat i mattes lakan.......

2005-03-30--31

Vårpremiär på altanen för alla missar!

Vi tvåbenta har städat och röjt undan efter vinterns härjningar och sedan blev det premiär för Arethakullen utomhus! Det var något till spännande det..........vinden som fläktade i pälsen, dofterna som mötte snusande nosar, klättervänliga möbler, hyllor och klätterställningar, små prassliga löv som kvasten missat...................
För tvåbenta blev det en skön fikastund i eftermiddagssolen, meeeen.......................
"Mor nu är våren kommen mor. Nu får vi gå utan strumpor och skor.....................men än är det vinter kvar säger mor!", så det hänger fleeceplädar på stolarna att användas när vårvinden blir för kylig!

2005-03-24

Nu är det påsk och vårsolen har kikat fram igen! Skönt!!
Imorgon är gänget 10 veckor - usch vad tiden går fort...................

Idag försökte vi oss på konststycket att fota alla fyra på en gång..................det lyckades nästan så det blev iallafall tre på ett och samma kort, men alla fyra på en gång...........näädu, det ville de inte. Vi gör ett nytt försök senare när vi hämtat andan!

Nu bär det iväg på utställning med extra-mamma Jindra, så gänget får klara sig med övriga lektanter här hemma och Jindra och matte får en tjejhelg tillsammans.

Glad Påsk på er allihop!

2005-03-21

Nu är det full rulle här hemma - kattungar överallt! Duschdraperiet i badrummet prasslar mystiskt, legolådan i pojkarnas rum rasslar skojigt, vattenautomaten i köket är otroligt spännande, mattes sykorgar gömmer okända skatter och fötter, fötter, fötter finns till för att bita i, ligga på lur på, gunga på, smyga på, attackera...........

Dagens viktnoteringar är; Dr Feelgood 1268 gr, Jimmy Lee 1224 gr, Lillan 580 gr, Zoom 1200 gr

2005-03-17

Äntligen lite uppdateringar! Vi har haft mycket att stå i ett tag, så både fotograferandet och hemsidan har fått vila ett tag. Grabbarna har fått sin första vaccination och allt gick bra. Lillan fick stå över så länge eftersom hon är lite mindre.
Avspärrningarna vi gjort mellan vardagsrummet och hallen tar sig allihop över, så nu har de tjänat ut. Hela huset är nu till förfogande och det finns mycket att upptäcka. Barnens rum är förstås spännande liksom källartrappen........................
Lillan har haft förstoppning de sista dagarna så det kämpar vi med nu. Kattmalt, paraffinolja, dietmat........................ja, det är ett pyssel.
Det märks inte mycket på humöret på den lilla - hon busar och bråkar med brorsorna som vanligt....:-))

2005-03-10

Här är busungarnas gosedjur! Varsin liten maskot som följer med dem när de flyttar. Nasse är förstås Lillans, Tigger den skuttiga och pratiga är Zooms, Puh den lugne och kloke tillhör Feelgood och Ior den melankoliske och vänlige tillhör Jimmy.
2005-02-25

6 veckors dagen. Alla mår bra och busar, äter, sover och går på lådan. De diar mindre och mindre och Hanja får tid att vila och återhämta sig.
Jindra agerar lekledare och busar runt med ungarna. Överallt leksaker, leksaker, leksaker.....................det är nästan som när barnens lego låg överallt på golvet - det gör oooont att trampa på........
Ungarna börjar kunna klättra riktigt högt nu - ända upp i mattes fåtölj och till och med upp i sängen. Feelgood somnar gott bredvid Jindra i sängen i eftermiddagssolen.
Menyn består av Royal Canin Kitten, Hill's Kitten, nötfärs, välling, vatten och lite kokt fisk - MUMS säger småttingarna! och Lilla Blå..................

2005-02-23

Midnatt närmar sig och alla i huset sover utom matte och katterna.......
Dygnets sista måltid serveras kattungarna - nötfärs.
Och vem sitter och slafsar i sig av hjärtans lust - LILLAN!!
Matte måste väcka husse så han får njuta av synen....................

2005-02-21

Lillan har gått ner i vikt av sin dåliga mage, men nu har det äntligen vänt! Aptiten har kommit tillbaka och leka är kul igen.

Sportlov för barnen och SNÖ - massor av snö!

2005-02-20 Mer fisk..................Lillan får välling.
Det busas med en liten gul ulltuss som ser ut så här

Ser ni den under Zooms tass?
Jättepoppis är de - och just den här har blivit Lillans så Zoom har STULIT den när bilden togs. Men snart är det 8 Mars och Internationella Kvinnodagen - då ska Lillan PROTESTERA mot män som bara roffar åt sig ulliga, gula tussar - så det så!
2005-02-19

Alla utom Lillan mår bra av avmaskningen. Lillan bajsar löst. Matte har tragglat med vatten i doseringsspruta varannan timme hela natten - gääääsp! säger både Lillan och matte. En lång middagsslummer blev det idag.......

Framåt kvällen är alla lite piggare.
Kokt fisk serveras och alla äter med god aptit - utom Lillan..... typiskt!
Melodifestival (deltävling två från Linköping) på TV - Rätt låt vann tycker alla missarna - Sanne Salomonsen är en tjej med skinn på näsan och rock i rösten tycker allihop! De andra minns vi inte riktigt vad det var.........

2005-02-18

Här börjar det hända grejer! Hela vardagsrummet börjar de upptäcka nu. Där finns en massa spännande saker - ulliga bollar, möss som skramlar, mjuka stolar att klättra på, jättestora katter, en fyrkantig burk som det rör sig och låter i, en mystisk dörr, smaskiga smulor under ett stort runt tak, många roliga fötter att bita i.....

Avmaskningsdax idag! Banminth - gult och kleggigt..... Alla får en släng av sleven och åker på samma behandling - uff! sa Hanja, urk! sa Jindra, Gott! sa Lilla Blå!

2005-02-11

4 veckor idag! Tiden bara rinner iväg...........
De börjar bli små personligheter nu alla fyra. Jimmy - som är först framme och jamar vid fötterna för att bli upplyft och kelad med, Feelgood - som är mest leksugen och redan har förstått vitsen med små ulliga, skramliga möss, Zoom - som med sin oskyldiga uppsyn kan lura både mamma och matte att det inte var han som sprätte ut all sanden ur lådan trots att nosen ser ut som om den var doppad i pärlsocker, och så Lillan som med stora kliv är på väg att växa ifatt sina bröder och gärna ger sig ut på små egna strövtåg bland skinnmöss och lekbollar men lika snabbt somnar i mattes ena (!) hand.....Sötnosar hela bunten!
Feelgood och Jimmy har lärt sig lapa kattvälling ur skålen och alla fyra har börjat bekanta sig med sandlådan. Hela sovrummet har nu blivit lekrum och utforskas i minsta skrymsle av 4 nosar och 8 pepparkornsögon..............

2005-02-08

Idag har Lillan fått upp båda sina ögon och kan se världen ur ett nytt perspektiv................
Gänget har börjat busa med varandra och Lilla Blå är ivrig på att snart få nya lekkamrater, men hon tycks inse att de fortfarande är lite för små för riktigt tuffa tag........

2005-02-06 Fotosession! Matte håller på att lära sig hantera den nya kameran. Resultat = sisådär, men det ska väl bli bättre vad det lider. Övning ger färdighet!
Livet utanför lådan blir mer och mer spännande och kanske, kanske det där kletiga i skålen går att äta.................vi får se imorgon.............
2005-02-05 Lilla Blå och Nina Ricci (Maine Coon tjejerna) har bekantat sig med de små lurviga sakerna......spännande var Ninas kommentar och Lilla Blå tyckte de var tråkiga när de inte ville leka..........vänta bara Lilla Blå - snart blir det fart på torpet!
2005-02-04 3 veckors dagen och småttingarna tar steget ut ur lådan! Vem som kom först? Jo, det var Jim som "avgick med segern" tätt följd av Zoom.
Hanja och Jindra håller sig i bakgrunden och låter de små utforska världen en halv meter utanför lådans trygghet.
Lillan ser på världen med ett öga än så länge, men hon travar resolut på och kikar så gott hon kan på allt spännande som finns att upptäcka.
Skålen med torrfoder var rolig att trampa i och kattungematen luktade suspekt.........
2005-01-31 Idag har Hanja fått hjälp med barnvakteriet! Jindra har "tagit steget in i lådan" och hjälper Hanja med bebisarna. Jindra tycks mena att "hon har varit med förr" och därför är skickad att ta hand om toalettbestyr och andra viktiga moment i barnuppfostran. Hanja tycks mest vara glad över att ha någon kompis i lådan "att snacka med" och accepterar Jindras hjälp. Kattungarna verkar mest förvånade, men tycks trivas med uppmärksamheten. De vänder lydigt stjärtarna mot Jindra och diar från Hanja och verkar mycket nöjda med tillvaron................
2005-01-30 Jimmy Lee öppnade ögonen idag. Han ser så plirig och söt ut......
Nu har vi börjat vadslagningen om vem som ska komma ur lådan först. Just nu ligger Feelgood och Zoom bra till - de verkar vara väldig försigkomna, men man ska inte ropa hej.......Rätt vad det är kommer väl Lillan ramlande ut före grabbarna - det brukar ju gärna bli så att tjejern slår killarna på mållinjen...............fniss!
2005-01-28

Idag blir de två veckor gamla och en fotosession är ett måste......
Det går lite bättre idag och Hanja tycks anse att "matte är en person man kan lita på" - låt henne hållas en stund så kan jag passa på att äta lite under tiden....
Det blir iallfall några bilder på var och en och de verkar inte tycka det är så jättetrist den här gången. Vi får en liten stund för prat och kel också - mmmmm!

2005-01-27 Ungarna lystrar när man kommer in i sovrummet och små huvuden vaggar där nere i lådan. Doktorn och Zoom kikar förväntansfullt upp! Vad är det där ute i den stora världen måntro??
2005-01-23 Dr Feelgood och Zoom har öppnat ögonen idag! Små, mörka pepparkornsögon kikar upp från högen av vitt ludd i lådan. Det är något av det sötaste som finns!
2005-01-21 Idag är de precis en vecka gamla! Fotografering måste det bli!
Filten breds ut på stora sängen och en i taget får de komma upp för att bli fotade. Hanja blir orolig och tänker bära tillbaka dem till lådan igen.......Det får bli gruppfoto istället. Det tycks Hanja överse med och ligger lugnt vid sidan och tittar på.......Kvaliteten på bilder blir väl sisådär, men det får duga - det är ju ändå första gången...........
2005-01-18 Det är tre pojkar och en flicka! En är helt klart en brun colourpoint och de andra bi-colour, men vilken färg är ännu för tidigt att säga.
Vi har bestämt oss för att Aretha Franklin får bli temat för denna kull. 14 melodier är utvalda och vi lyssnar om och om igen för att välja ut de vi tycker bäst om. Alla är med och lyssnar - även pojkarna.......
Till slut faller valet på Dr. Feelgood till den förstfödde som verkar lugn och stadig, Jimmy Lee till den uppnosige colourpointkillen och Who's Zoomin' Who (för att det är så fräsigt!) till den tredje killen. Lilla tjejen får namn efter mattes favoritlåt I Say A Little Prayer, för vi tycker det passar bra då hon är så liiiten, så liiiten....
2005-01-14

En helt vanlig fredag morgon. Två dagar kvar till Hanjas planerade nedkomst och det känns lite pirrigt att gå iväg till jobbet. Står i hallen och tar på mig jackan när jag ser Hanja i ögonvrån............men, vad konstig hon ser ut! Som om hon fryser......nämen - hon har ju värkar ju!!!
Av med jackan och in till bolådan som står redo i sovrummet. Hanja följer snällt med in och kryper ner i lådan, till synes nöjd med att matte förstod vad hon ville och "nu kan vi köra igång" tycks hon tänka.
44 minuter senare (kl.09.44) är första bebisen född - 106 gram tung och jättefin.
Hanja säger inte ett knyst utan föder lugnt och tyst sin bebis och börjar slicka den lille. Några minuter senare kommer moderkakan ut och Hanja städar tyst och effektivt upp alla rester - "Här ska vara rent och snygg" tycks hon tänka....
Strax därpå, kl 09.54 kommer bebis nummer två - en liten snygging på 100 gr. Hanja tar hand om dem båda och slickar frenetiskt på de små liven. Matte hjälper till och klipper navelsträngen på nummer två. Hanja tar en liten paus och 10.25 kommer bebis nummer tre - en liten, liten krabat på 56 gr, men med en styrka och frenesi som klart visar att detta är en liten tjej. Efter lite slick är det raskt fram till mammas mage för att buffa och leta sig fram till maten.
Hanja visar tydligt att än är hon inte färdig. Hon slickar och slickar där bak omväxlande som hon slickar på sina småttingar och kl 10.41 föds bebis nummer fyra - en stor krabat på 110 gr!

Nu lägger sig Hanja till ro med sina små och de letar sig allihop fram till magen och börjar dia. Hanja får lite ljummen grädde och äggula som hon girigt lapar i sig. Sedan lägrar sig friden och mor och bebisar sover gott!
Fyra små nya liv har kommit till världen och Hanja tycks vara världens stoltaste mamma (och tröttaste.....)!